Mi lehet a balek tízparancsolat kialakulásának története? Eddig homályba veszett és nem találkozni a közismert forrásainkban olyan magyarázattal vagy leírással, ami megmutatta volna, hogy pontosan mikor és milyen hatások mentén alakult ki az a 10 pont, amit az összes selmeci hagyományőrző ismer, bármelyik testvérvárosban is keresztelkedett. Kutatásaim során figyelmes lettem egy “§ 11.”-t ábrázoló jelre az egyik Selmecen készült csoportképen, ami még izgalmasabbá tette a keresést. Vajon volt még egy 11. pont is? Vajon ez közelebb visz a tízparancsolat eredetéhez is? Lássuk, mi derült ki!

balektízparancsolat_selmeci hagyományok
Tízparancsolat a Bástyánk c. folyóiratból (1942)

Már régóta foglalkoztat a balek tízparancsolat kialakulásának története, hisz valószínűleg nem mindenfajta előzmény nélkül jelent meg vagy alakult ki. Bár parancsolatok meglétéről más diákszokásoknál is tudtam, azok a miénknél vagy későbbiek, vagy nem feltétlenül hozhatóak összefüggésbe vele. A legújabb Bartha–Oroszi könyvet lapozgatva aztán megakadt a szemem egy képen, ami igen kíváncsivá tett. Egy fotón, láthatóan szándékosan kiemelve a “§ 11.” jel volt látható. Biztos voltam benne, hogy ez nem az utóbbi időkben hozzáadott kreatív vagy kevésbé kreatív extra parancsolatok egyike lehet, hanem valami más. Lehet, hogy volt egy régi selmeci “igazi” 11. pont is?

forrás: Selmec téged soha nem feledtünk! (Bartha Dénes – Oroszi Sándor) 148. old.

Bár erre a jel rövidsége miatt nem volt könnyű megfelelően rákeresni, végül érdekes dolog derült ki. Bár sajnos nem lettem sokkal közelebb a mi tízparancsolatunk eredetének titkához, de találtam valami más, némileg témába vágó érdekességet. Több forrás és egy német diákszokásokhoz köthető tárgyakat forgalmazó oldal is megerősítette nekem küldött üzenetében kérdésemre válaszolva, hogy ez a jel a német diákszokásokhoz köthető. Nem meglepő, hogy nálunk is megjelent, hiszen több száz német ajkú hallgató tanult Selmecen az Akadémia történelme során.

Németországi diáktársaság 11. paragrafus jelképével

Ez a “§ 11.” szimbólum a német sörbiblia (az ún. Bier-Comment az ivással és szórakozással kapcsolatos szabályokat tartalmazza, kicsit bővebb értelemben, mint nálunk egy házirend, több pontja is van annál) szabályainak 11. “törvénycikkelye”, ami így szól: „Es wird fortgesoffen“, magyarul “Tovább vedelünk.” Első írásos nyoma 1853-ra datálható. Ezt egyes diákegyletek a túlzott alkoholfogyasztásra való buzdítás miatt egyszerűen törölték saját szabályaik közül, de széles körben elterjedt és egyfajta humoros “ivási jelképpé” vált. Több söröző nevében is megtalálható, de sörgyári munkások vagy katonák, más szakmabeliek és diákok is vidáman fotózkodtak a jelképpel, melyet általában egy söröshordó tetejére festettek.

Söröző nevében is fellelető a § 11.
(forrás: de.wikipedia.org/wiki/Paragraph_11)
Vidám diák a § 11. jele mellett mulatozva egy képeslapon
(forrás: www.zvab.com)

Ez tehát röviden a § 11. története. Bár választ egyelőre nem találtam az eredeti kérdésemre, hogy honnan is származhat a tízparancsolatunk, egyáltalán nem bánkódok. Ezért is szeretem hagyományainkat, mert mindig van valami új és érdekes történet, amire rátalál az ember, ha kutatgat. Hagyományaink több életre elég érdekességet tartogatnak a kíváncsiak számára. 🙂 Sokszor egy út olyan területekre visz, aminek a végén semmi köze nem volt a kiindulóponthoz, mégis megérte utánamenni.

A tízparancsolat eredetét pedig továbbra is rejtély övezi, talán erre a titokra is fény derül majd. Mint mindig, most is szívesen fogadunk a témába vágó forrásokat és üzeneteket, hiszen több szem többet lát, több fej többet tud…

kREDitvadász

Olvastad már ezeket a cikkeinket?

A diákhagyományokról (suum cuique)

Ki is valójában Tóbiás?

Jelképünk nem pickhammer juppajdé, juppajda!