Törőcsik Mari emléke előtt egy, a színésznőhöz és Selmec környékéhez egyaránt kötődő témával tisztelgünk. A Szent Péter esernyője c. film Mikszáth Kálmán azonos című regényéből készült; a női főszereplő Veronka szerepét Törőcsik Mari játszotta. A linkelt filmhez kapcsolódóan bemutatom, hogy milyen helyszíneken kalauzol minket végig a történet a Felvidéken (bal oldalt a filmből kivágott kép látható, mellete a párja arról, ahogy most kinéz az adott terület).


1. Út Glogovára (15. perc)

Az út, melynek szélén az öreg Müncz megpihen, a Léva–Selmecbánya főútból Magaslak (Vysoká) felé kiágazó bekötőút egyik kanyarja, ahonnan szép kilátás nyílik északnyugati irányban Irtványos felé.

[Kattints ide, ha megnéznéd Google StreetView-n a helyszínt]

2. Glogova, a paplak (18–23. perc)

A Mikszáth által kitalált Glogova nevű faluban játszódó jeleneteket Zsibritó (Žibritov, Selmectől 10 km-re) községben vették fel. A létező falu pont annyira apró és szegényes, mint a történetbeli. A paplak Zsibritó keleti végében ma is álló ház volt, mely azonban mára jelentősen átépült. A templomot csak díszletként építették fel, a forgatás után elbontották.

[Kattints ide, ha megnéznéd Google StreetView-n a helyszínt]

3. Bábaszék (49-50. perc)

A bábaszéki (Babiná, létező falu Selmectől kb. 20 km-re) jeleneteket Bélabányán forgatták. A vásár felső része az erődtemplom mögötti, akkor még beépítetlen úton, az alsó része pedig a faluközpontban kapott helyet. Itt, a központban rendezték be özvegy Münczné boltját is.

[A templom előtti helyszín Google Mapsen] (StreetView nem elérhető.)
[Kattints ide, ha megnéznéd Google StreetView-n a helyszínt]

4. Kocsiút Glogovára (70. perc)

A dombokat átszelő kocsiút a Paradicsom-hegy északkeleti oldalán fut a Vöröskút felé. A kocsi mögött jobbra a Glanzenberg (Óvárosi-hegy) fenyvessel borított teteje, a kettő között az Abszint-tó völgye. Balra a Kis-Sobó cserjés, sziklás oldala, amely a következő helyszín lesz. Háttérben jobbra – a Glanzenberg mögött – egy jól felismerhető hármas csúcs: a Tópatak község fölé magasodó Szkalka (882 m), a Selmeci-hegység keleti tömbjének legmagasabb hegye. Ez a hegy Selmecbánya belvárosából is látható keleti irányban. Legmesszebb a háttérben a Jávoros vonulata.
A film végén, a 78. percben Veronka ugyanerre fut sírva.

[Kattints ide, ha megnéznéd Google StreetView-n a helyszínt]

5. Tengelytörés utáni sziklák (71. perc)

Ez a helyszín ma már nem létezik. A Kis-Sobó délkeleti lejtőjén található, amely eredetileg egy kvarcitsziklákkal változatosan beborított hegyoldal volt, ezek a Kosáryné Réz Lola regényeiben is említett Blahut-sziklák. Az 1960-as években a közeli Bélabányán megépült Dinas tűzállótéglagyár számára nyitottak itt egy hatalmas kőfejtőt. A kőfejtő már nem működik, de bányaudvara előzetes bejelentkezés után látogatható (geoclub.sk).

A mellékelt képen a Wibra Gyurit játszó színész jobb karja mögötti bokor éppen Kisiblyét és az E betűt takarja ki. Hátul, középtől balra ismét a Szkalka hármasa, a színész feje pedig Tópatakkal áll együtt.

[Kattints ide, ha megnéznéd Google StreetView-n a helyszínt]

Érdekességek:

— A film szlovák hanggal is elkészült, a szlovákok idősebb generációi mind ismerik és szeretik. Ez a film is közös kincsünk, mely nem elválasztja, hanem összeköti a szlovák és magyar embereket.

— A statiszták között selmecbányai lakosok is szerepeltek.

— A film emlékére Zsibritó központjában egy fából faragott esernyős Szent Péter-szobrot állítottak néhány évvel ezelőtt.

            

  — Dalospacsirta